Реклама
Реклама
Реклама

Претензія в керуючу компанію про невиконані роботах, відшкодування шкоди, зразок претензії

  1. Як скласти претензію в керуючу компанію
  2. Куди звертатися з претензією
  3. Порядок подачі претензії
  4. Форма, зміст претензії керуючої компанії
  5. зразки
  6. Заява на відшкодування збитку в керуючу компанію
  7. Претензія в ЖКГ по опаленню
  8. Досудова претензія в керуючу компанію по затоці квартири (претензія в керуючу компанію про протікання)
  9. Зразок заяви в керуючу компанію на ремонт під'їзду
  10. Претензія на неякісне надання послуг ЖКГ
  11. Претензії до керуючої компанії з обслуговування будинку
  12. Претензія в керуючу компанію про перерахунок
  13. Позов до керуючої компанії про відшкодування збитку
  14. Претензія з капітального ремонту зразок
  15. Претензія в керуючу компанію про невиконані роботах
  16. Порядок дій у разі не виконання вимог, не виправлення порушень
  17. Докази про порушення
  18. складаємо акт
  19. Коли потрібно звертатися в суд

Послуги житлово-комунального характеру повинні надаватися належним чином. Будь-яке порушення і вже тим більше заподіяння шкоди або шкоди неналежним наданням послуг дає право постраждалу сторону вимагати усунення порушення, а також матеріальних збитків або моральної шкоди, заподіяної порушеннями. Широко поширеним способом висловити свої вимоги є претензія в керуючу компанію.

Як скласти претензію в керуючу компанію

Законом не закріплена сувора єдина форма з чіткою структурою до звернення. При наявності підстав, заявник, спираючись на загальні вимоги, викладені в законодавстві, що регламентує діловодство і звернення громадян або суб'єктів господарювання, оформляє звернення.

Скарга в КК може подаватися за різними підставами, пов'язаних з неякісним виконанням своїх зобов'язань перед мешканцями або здійснення діяльності з порушенням житлового законодавства.

Найбільш часті ситуації, при яких складається заяву:

  • Порушення положень укладеного договору або невиконання, а так само неналежне його виконання;
  • Порушення житлового законодавства;
  • Залишення без розгляду вимог мешканців, які є обґрунтованими.

Вимоги, як написати претензію, заяву і т.д. умовні і не вимагають кваліфікованої допомоги фахівця. Фактично написати претензію можна самостійно не залежно від того, яке у людини освіту.

Якщо ж заявник сумнівається в своїх силах чітко формулювати свої думки, або не має часу займатися листуванням з КК, можна вдатися до послуг юриста, який допоможе оформити документ, що спричинить додаткові витрати.

Куди звертатися з претензією

Коли має місце порушення з боку КК, спершу, потрібно спробувати врегулювати проблему з самої КК. Вирішити можна шляхом особистого звернення до КК до керівника або надіславши письмове звернення (скаргу і т.д.). Такий спосіб є обов'язковим у всіх випадках, оскільки бездіяльність, ігнорування вимог заяви, залишення її без розгляду дає заявникові право йти далі і звертатися до компетентних державних органів.

До таких належать:

  • Прокуратура та правоохоронні органи;
  • Житлова інспекція;
  • Територіальні органи Росспоживнагляду;
  • Суд. Досудове порядок обов'язковий, оскільки результат розгляду - письмова відповідь або ігнорування звернення оцінюється судом як доказ.

Порядок подачі претензії

Претензія подається письмово, при цьому можливо кілька способів її принесення:

  • Особисте відвідування контори КК. В такому випадку доцільно попросити зробити реєстрацію документа і повідомити реєстраційний номер вхідного повідомлення;
  • Направити рекомендованою кореспонденцією через пошту Росії;
  • Направити електронною поштою, якщо у КК є офіційну електронну адресу.

Відповідь має бути спрямований на адресу громадянина не пізніше 3-х робочих днів, якщо подавалася претензія ( Постанова Уряду РФ від 06.05.2011 № 354 «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків»), протягом 10 робочих днів, якщо прямувала скарга (Постанова Уряду №731), протягом 30 днів, якщо мало місце заяву, звернення (ФЗ «Про порядок розгляду заяв громадян »).

Коли в задоволенні вимог відмовляється, обов'язково мотивується відмова.

Форма, зміст претензії керуючої компанії

Незважаючи на те, що в законі не сказано, як повинна виглядати написана претензія на адресу КК від громадянина, із загальних положень видно, що форма претензії керуючої компанії письмова і виглядає приблизно наступним чином:

  • Лист, як правило, формат А4;
  • Правий верхній кут - «шапка» заяви. У цій частині вказується найменування КК, її адреса, керівник (П.І.Б.), відомості про заявника (П.І.Б., адреса, контактний телефон);
  • Рядком нижче під шапкою в центрі сторінки вказується найменування документа (скарга, звернення, претензія, заява);
  • З нового рядка з абзацу заявник викладає суть. Вказує причини, що послужили написання такого листа, в чому виявилися порушення, на думку заявника, хто винен, яким чином потрібно вчинити з обґрунтуванням своїх вимог і доводів. Останнім абзацом доцільно коротко сформулювати чіткі вимоги, задоволення яких послужить дозволом ситуації, що склалася;
  • Будь офіційний документ (скарга, заява, претензія, звернення не є винятком) датується і підписується.

зразки

Перелік підстав для претензій чималий, оскільки КК виявляється досить широкий спектр послуг в сфері ЖКГ. Зразок кожної з претензій можна скласти в довільній формі, при цьому взявши за приклад наведені нами нижче приклади.

Зокрема:

Пам'ятайте, що в деяких випадках ви маєте право ще й написати заяву на перерахунок за воду (Докладніше читайте за посиланням).

Заява на відшкодування збитку в керуючу компанію

Більшість вітчизняних КК грішать тим, що нехтують виконанням прийнятих на себе зобов'язань з утримання будинку, а точніше майна відноситься до загальнобудинкового. Основний аргумент на свій захист КК призводить - відсутність коштів. Така бездіяльність з боку КК не рідко стає причиною руйнування загального майна (протікання покрівлі, несвоєчасне проведення капітального ремонту та інше), що може призвести до заподіяння шкоди і майну громадян-власників.

Вирішення питання про відшкодування шкоди вирішується послідовно:

  • виставляється претензія КК або пишеться заява з вимогою відшкодувати збиток і усунути порушення. Якщо такий спосіб не допоміг, то слід переходити до наступної стадії;
  • позов до суду.

Претензія в ЖКГ по опаленню

Коли виникають питання з опаленням житла також доцільно спершу звернутися з претензією або заявою до організації, яка відповідає за опалення. Вирішення питання передбачає вихід на місце представника експлуатаційної організації і залишення акту, яким підтверджується або спростовується обґрунтованість претензії.
Якщо експлуатаційна організація цього не зробила, то заявник самостійно складає акт (з вимірами температури повітря в приміщенні і т.д.) і запевняє його підписами свідків-сусідів або членами ради.

Досудова претензія в керуючу компанію по затоці квартири (претензія в керуючу компанію про протікання)

Залив квартири вимагає повідомлення винної сторони про факт затоки. Досудова претензія направляється саме винуватцеві, яким може бути як КК, так і інший мешканець. Потерпілий в результаті затоки повинен повідомити винуватця в найкоротші терміни.

У претензії (заяві) має бути відображено місце протікання (таке потрібно продемонструвати власні очі і найкраще зафіксувати за допомогою фото або відеозйомки), яке майно постраждало, оцінка майна,

Зразок заяви в керуючу компанію на ремонт під'їзду

Підтримка під'їзду в належному стані та ремонт під'їзду обов'язок КК. Невиконання своєчасного ремонту змушує реагувати самих мешканців. Заява краще подавати колективне, щоб воно набуло більший ефект. Чим більше мешканців підпишеться під заявою, тим більша ймовірність, що не доведеться звертатися до суду.

Претензія на неякісне надання послуг ЖКГ

У разі неякісних послуг, що надаються мешканцеві, останній має право вимагати усунення порушень і забезпечення виконання зобов'язань належним чином, а також провести перерахунок і зменшити розмір оплати неякісних послуг.

Претензії до керуючої компанії з обслуговування будинку

Порушення з обслуговування будинку з боку КК виражаються:

  • порушення експлуатації систем тепло-, газо- і водопостачання, технічні шуми, неякісне прибирання під'їздів і дворової території, що протікають козирки, нерегулярний вивіз сміття і т.д.);
  • періодичність, з якою проводяться відновлювальні роботи, благоустрій, обстеження приміщень і обладнання проводиться без урахування встановлених нормативів;
  • несвоєчасна підготовка систем опалення до тепло- і водопостачання при переході на зимовий період;
  • непроведення загальних зборів мешканців, проведення їх з порушенням регламенту.

Претензія в керуючу компанію про перерахунок

Претензія в КК про перерахунок подається відповідно до Урядовою постановою №307 «Про порядок надання комунальних послуг» та відповідними правилами.

Підставами до подачі такої претензії є:

  • невідповідність послуг за якістю;
  • ненадання послуг протягом якогось часу;
  • відсутність за місцем проживання тривалий проміжок часу на законних снованіі. Претендувати на перерахунок можна тільки по послугах водо-, газопостачання. Решта послуг ТСЖ або ЖЕКу (опалення, вивезення ТПВ, ліфт, домофон та інше) оплачуються за повним.

Позов до керуючої компанії про відшкодування збитку

Позов до керуючої компанії про відшкодування збитків може бути поданий до суду якщо вичерпані всі способи врегулювання в досудовому порядку.

Претензія з капітального ремонту зразок

Виконання робіт з капітального ремонту - обов'язок КК, мешканці щомісяця роблять відрахування для проведення таких робіт, тому має право вимагати в претензійному та судовому порядку.

Зразок претензії про капітальний ремонт .

Претензія в керуючу компанію про невиконані роботах

Претензія в КК про невиконані роботах подається за аналогією з неякісним наданням послуг.

Порядок дій у разі не виконання вимог, не виправлення порушень

Непоодинокими є випадки, коли КК відмовляє в задоволенні вимог, викладених в претензії, посилаючись на надумані аргументи, або зовсім опускає незручні моменти для себе, роблячи вигляд що недоліків і порушень немає. Заявнику залишається або дати задній хід, або звернутися в інші компетентні органи аж до доведення справи до суду. В останньому випадку варто подбати про доказову базу, щоб схилити суд на свою сторону.

Докази про порушення

Факт порушення потрібно зафіксувати, це буде основним доказом в суді. Так, якщо з боку КК не було жодної реакції на надійшов документ і відповідь не спрямований заявнику в терміни - це вже і буде вагомим доказом порушень з боку КК.

Якщо ж на папері проблема вирішена, а фактично все залишилося без змін, то найбільш оптимальним способом буде складання акта.

складаємо акт

Заявник власноруч залишає акт порушення, який потрібно завірити. Процедура запевнення полягає в підписанні такого акту членами ради багатоквартирного будинку або сусідами.

Коли потрібно звертатися в суд

Звернутися до суду громадянин має право з того моменту, коли претензійний порядок не призвів до бажаного результату. Тобто претензія спрямована, розглянута і відхилена або не розглянута зовсім.