Реклама
Реклама
Реклама

Як боротися з Кібербулінгу

  1. Залишайтеся спокійними
  2. Не відповідайте
  3. робіть скріншоти
  4. Поділіться своїми переживань з дорослим, якому довіряєте
  5. заблокуйте кібербуллера
  6. подайте скаргу
  7. Противтесь кібербуллеру
  8. Не бійтеся вживати рішучих заходів
  9. Змініть налаштування приватності
  10. Перегляньте список друзів

Сьогодні в інтернеті нерідкі випадки Кібербулінгу. Під відносно новим словом розуміють приниження або цькування в мережі. І, на жаль, через те, що загроза з'явилася не так давно, далеко не всі батьки знають про неї і вважають її небезпечною. Лише половина батьків (48%) хвилюється, що їхні діти можуть стати жертвою Кібербулінгу - про це говорять результати спільного дослідження Kaspersky Lab і незалежного агентства B2B International.

Самі ж діти неохоче розповідають, що стали жертвою агресії в Інтернеті - згідно з дослідженням, чверть батьків дізналися про подібні інциденти набагато пізніше того, як вони відбулися. Особливо небезпечно, коли віртуальна цькування переростає в реальну - з цим стикалися 26% опитаних. Але і без того наслідки можуть бути вкрай негативними - 7% постраждалих отримували настільки важку психологічну травму, що тривалий час переживали те, що трапилося.

Kaspersky Lab склав 10 порад для батьків і дітей, убезпечити себе від неприємних наслідків Кібербулінгу.

Залишайтеся спокійними

Перше, що ви повинні зробити, - це глибокий вдих. Можливо, краще буде вийти з соціальної мережі, де ви піддалися кібербулінг, або вимкнути девайс. Зробіть перерву. Пам'ятайте, що люди, що ображають вас, як правило, мають купу проблем, і просто намагаються відчути себе краще, нападаючи на вас. Те, що вони говорять, це брехня.

Не відповідайте

Дуже важливо не вступати в розмову з кібербуллером. Вони шукають способи розлютити вас, вивести з себе, і що найголовніше, вони чекають, щоб ви відповіли. Тому ніколи не давайте їм те, чого вони хочуть! Ігноруйте їх повідомлення і коментарі.

робіть скріншоти

Не знімайте нічого з тих образ, які вам надсилають онлайн. Якщо вам доведеться пізніше розповісти про це дорослим, керівництву в школі або правоохоронним органам, вам знадобляться докази.

Поділіться своїми переживань з дорослим, якому довіряєте

Поговоріть про нападках на вас з дорослими, з якими ви відчуваєте себе комфортно. Вони допоможуть вам впоратися з ситуацією, яка склалася. Пам'ятайте, ви не повинні проходити через все це на самоті. Довіртеся, нехай вам нададуть необхідну підтримку.

заблокуйте кібербуллера

Переконайтеся, що ви внесли кривдника в «чорний список» і заблокували його, щоб він не зміг більше зв'язатися з вами. Навіть якщо він спілкувався з вами тільки в одній соціальній мережі, заблокуйте його і в інших, щоб він не зміг дістати вас і там.

подайте скаргу

Після того, як ви заблокуєте кібербуллера, напишіть адміністраторам соціальної мережі, щоб вони вжили відповідних заходів щодо запобігання нових випадків атак.

Противтесь кібербуллеру

Якщо ви знайомі з цією людиною в житті, скажіть йому, щоб припинив свою діяльність. Не думайте, що вони замислюються про те, що ранять почуття інших людей.

Не бійтеся вживати рішучих заходів

Якщо ви слідували всім вище перерахованим радам, але атаки на вас не припиняються, і ви боїтеся за свою безпеку, доведеться зробити рішучі кроки. Зверніться з проблемою до адміністрації школи або іншого навчального закладу, або в правоохоронні органи.

Змініть налаштування приватності

Те, що ви зазнали кібербулінг, говорить про слабкі налаштуваннях приватності. Переконайтеся, що ваш профіль видно тільки вашим друзям.

Перегляньте список друзів

Після того, як ви зміните налаштування конфіденційності, зверніть увагу на ваш френд-лист і видаліть тих, кого не знаєте, з ким не зустрічалися або тих, хто вам не подобається. Це захистить вас від інших потенційних випадків Кібербулінгу. І в майбутньому не додавайте в друзі тих людей, яких ви не знаєте і з якими не спілкувалися особисто.

- Читайте також: Десять правил для безпеки дітей в інтернеті