Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Краще залишити в дитбудинку: Держдума схвалила заборону на усиновлення російських сиріт одностатевими сім'ями

Держдума заборонила одностатевим сім'ям всиновлювати російських дітей
Як повідомила під час обговорення законопроекту перший заступник голови комітету з питань сім'ї Ольга Баталіна, в минулому році в країни, де легалізовані одностатеві шлюби, було передано понад 800 дітей
Поправки виключають з числа потенційних усиновителів і опікунів людей, які перебувають в зареєстрованих одностатевих шлюбах

Депутати Державної Думи у вівторок проголосували за поправки до законопроекту про пристрій долі російських сиріт, підтримавши в тому числі заборона одностатевих сім'ям з інших країн всиновлювати дітей з РФ. Поправки виключають з числа потенційних усиновителів і опікунів людей, які перебувають в зареєстрованих одностатевих шлюбах. У числі підтриманих парламентаріями змін є і поправка до Сімейного кодексу РФ, яка встановлює заборону на усиновлення російських дітей самотніми громадянами в країнах, де легалізовані такі шлюби.

Законопроект розглядався Держдумою в другому читанні, повідомляє "Інтерфакс" . Профільний комітет Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей раніше рекомендував нижній палаті парламенту прийняти ряд поправок до законопроекту, в тому числі ту, яка стосувалася заборони на усиновлення дітей одностатевими парами іноземців. Голосування за законопроект у другому читанні в цілому відбудеться сьогодні ввечері.

Документ був прийнятий в першому читанні 16 квітня 2013 року. У профільному комітеті РІА Новини" повідомили, що третє остаточне читання законопроекту відбудеться в п'ятницю, 21 червня.

Законопроектом також збільшується з 13 тисяч до 100 тисяч рублів розмір одноразової допомоги на усиновлюваних дітей-інвалідів, дітей старше 7 років, а також кровних братів і сестер.

Також депутати зберігають чинне вимога про мінімальну 16-річної різниці у віці між неодруженим усиновлювачем і усиновленим ним дитиною з застереженням, що суди будуть вирішувати, коли можна відхилитися від цієї норми. Уряд в початковій редакції законопроекту запропонувало зовсім виключити цю норму, що, на думку парламентаріїв, було б вигідно педофілам.

Експерти: з введенням заборони російських сиріт будуть всиновлювати менше на 10%

На думку експертів, заборона, за який проголосували депутати, може зменшити число російських сиріт, що знаходять прийомних батьків, ще на 5-10%, так як саме стільки самотніх іноземців щороку усиновлюють дітей з РФ, пише газета "Ведомости" .

Як повідомила під час обговорення законопроекту перший заступник голови комітету з питань сім'ї Ольга Баталіна, в минулому році в країни, де легалізовані одностатеві шлюби, було передано понад 800 дітей. Така заборона пов'язана з тим, що російська влада хочуть контролювати не тільки процес усиновлення, а й можливе переусиновленіе.

Одностатеві шлюби легалізовані вже в 15 країнах Європи, громадяни семи з них в минулому році виступили в якості усиновителів для маленьких росіян. Активне обговорення поправок із забороною всиновлювати російських сиріт одностатевими парами іноземців почалося після недавнього узаконення таких спілок у Франції. У минулому році французи усиновили 245 російських дітей.

Відразу слідом за повідомленням про легалізацію Парижем одностатевих шлюбів уповноважений з прав дитини в Росії Павло Астахов пригрозив, що угода з Францією про усиновлення дітей може бути розірвано .

Легалізацію одностатевих шлюбів у Франції коментував і президент Володимир Путін. Він підтримав пропозицію змінити угоду про усиновлення з побоювань, що російські сироти потраплять в одностатеві сім'ї.

Ще більш різко висловлювалася на цю тему одна з ініціаторів заборони на усиновлення сиріт з РФ одностатевими парами, заступник голови профільного комітету Держдуми Ольга Баталіна. вона заявляла , Що якщо стоїть питання: віддати дитину в сім'ю, де "мама і мама", або в дитбудинок, однозначно треба робити вибір не на користь одностатевої пари.

Як доказ своєї позиції депутат наводила дані досліджень про те, що виховання в нетрадиційній сім'ї негативно впливає на здоров'я і благополуччя дітей - в тому числі з-за того, що, за статистикою, часто в таких сім'ях дітей примушують до сексу, в тому числі з батьками.