Реклама
Реклама
Реклама

Заміна регулятора тиску води - КК або власник.

  1. Розбираємося з законом.
  2. Визначаємо, що таке регулятор тиску води, навіщо потрібен, де знаходиться.
  3. Купуємо і виробляємо заміну пристрою.

Прийшовши ввечері з роботи додому, виявив тонку цівку гарячої води, яка лилася з крана (як з'ясувалося далі, потрібна заміна регулятора тиску води). Добре, що з холодної проблем не було, душ можна прийняти. Просто одного разу холодної води не було, тільки гаряча. Цікава картина, при цьому починаєш цінувати те мале, що маєш. Виявляється, під окропом митися не вийде - дуже гаряче, а розбавити нічим, холодна закінчилася. І це в Москві. Які казуси бувають за межами столиці, боюся припускати навіть.

Для того, щоб розібратися з проблемою, запросив з Керуючої компанії фахівця, який прийшов коли зміг, через день, без попередження. До речі я не обурювався, благо знаходився вдома, просто видав товариша бахіли. Треба сказати, бахіли будинку є спеціально для таких випадків і для випадків походу в поліклініку. Вчимося робити правильні речі, дотримуватися чистоти.

Перевіривши натиск і переконавшись, що цівка біжить дуже маленька, фахівець оголосив, що потрібна заміна регулятора тиску води. Додавши, що все, що знаходиться в квартирі власника, змінюється за її рахунок, пішов. Я навіть забув спитати, що це за штука така, де знаходиться і який же потрібен цей редуктор. Ну нічого, росіяни люди звичні, займемося самоосвітою 🙂.

Прийшовши ввечері з роботи додому, виявив тонку цівку гарячої води, яка лилася з крана (як з'ясувалося далі, потрібна заміна регулятора тиску води)

Цівка гарячої води, максимальний напір

Отже, що маємо:

  1. Треба розібратися з тим, хто ж врешті-решт повинен міняти регулятор тиску води? Це Керуюча компанія або власник квартири за законом?
  2. Розібратися, що це за штука, навіщо потрібна, де знаходиться.
  3. Які бувають і яку краще купити.

Розбираємося з законом.

Спочатку слід зазначити, що квартира знаходиться у власності, що не муніципальна. Далі ми використовуємо інтернет, консультант плюс або гарант. Тут головне не тільки знайти норми, які відповідають за сантехнічне обладнання, а й головне не забуваємо перевірити актуальність цього закону і підзаконних актів. Вдалося виявити досить швидко, то що потрібно:

Постанова Уряду РФ від 13.08.2006 № 491 «Про затвердження Правил утримання спільного майна в багатоквартирному будинку і Правил утримання спільного майна в багатоквартирному будинку і правил зміни розміру плати за утримання житлового приміщення в разі надання послуг та виконання робіт з управління, утримання та ремонту спільного майна в багатоквартирному будинку неналежної якості та (або) з перервами, що перевищують встановлену тривалість ».

Все, що відноситься до складу загального майна, залишимо на потім. Перейдемо відразу до головного, а саме до 5 пункту цього закону:

пункт 5. До складу загального майна включаються внутрішньобудинкові інженерні системи холодного і гарячого водопостачання, що складаються зі стояків, відгалужень від стояків до першого пристрою, що вимикає, розташованого на відгалуженнях від стояків, зазначених пристроїв, що відключають, колективних (загальнобудинкових) приладів обліку холодної та гарячої води, перше запірно-регулювальних кранів на відводах внутрішньоквартирної розводки від стояків, а також механічного, електричного, санітарно-технічного та іншого обладнання, розташованого на цих мережах.

Переводимо фразу на зрозумілу мову. Спільне майно в даному випадку все те, що йде до першого запірно-регулювального крана. Все інше змінює власник квартири за свій рахунок. Якщо простими словами - спочатку треба купити, а потім поміняти регулятор тиску води.

Обов'язково перевіряємо закон на актуальність. В даному випадку постанова уряду не втратило свою актуальність. На цьому етапі все зрозуміло, юридичну сторону ми для себе з'ясували.

Визначаємо, що таке регулятор тиску води, навіщо потрібен, де знаходиться.

Читаємо в інтернеті про ці пристрої, навіщо потрібні:

- в першу чергу, це захист від підвищеного тиску. Якщо тиск в квартирі буде вище норми, то можливий вихід з ладу різних побутових приладів. Це і пральні машини, і посудомийні машини, крани та інше обладнання.

- в другу чергу, це можливість отримати гідроудар. Це дуже різке підвищення тиску води (стрибок). Виникає насамперед через поломки водопровідного обладнання (наприклад, на насосній станції). Після такого впливу може вийти з ладу не тільки різне обладнання (ті ж пральні та посудомийні машини, водонагрівальна техніка та ін.), Але можливі прориви води.

- в третю чергу, це економія ресурсів. Досягається за рахунок того, що загальний натиск в водопровідних мережах знижується.

Розібралися, річ потрібна в квартирі. Працює за простим принципом, чим більше подається води (напір більше), тим менше отвір в клапані всередині регулятора води. Перекривається отвір всередині пристрою за рахунок тиску води. Чим менше натиск води, тим відповідно більше відкривається отвір в клапані. Таким чином досягається однакова прохідність рідини через обладнання і далі по трубопроводу.

Далі шукаємо, де знаходиться. Як правило, регулятор тиску води коштує після запірно-регулювального крана, до лічильника води. В інтернеті часто сперечаються з приводу того, де повинен стояти редуктор - до лічильника води або після. Тут все очевидно, пристрій повинен захищає все, що знаходиться після запірно-регулювального крана. Єдине, що ставлять відразу після запірно-регулювального крана - механічний фільтр грубого очищення.

Єдине, що ставлять відразу після запірно-регулювального крана - механічний фільтр грубого очищення

Прилади в водопровідної мережі

На зображенні розташовані елементи сантехнічних систем звичайної квартири:

1. Запірно-регулювальний кран.

2. Механічний фільтр тонкого очищення.

3. Регулятор тиску води.

4. Лічильник води.

Купуємо і виробляємо заміну пристрою.

Купівля і заміна регулятора тиску води є важливим заходом в житті квартири і її безперебійної роботи. Бажано купити якісний регулятор тиску. Рекомендують Honeywell Water (купити можна в різних магазинах) як найбільш якісний. Але ціна останнього починається приблизно з 1,5 тис. Руб. Звичайний регулятор тиску коштує приблизно 400-600 руб. При цьому ще доведеться купити перехідники потрібного діаметру, якщо необхідно. Тому бажано відразу купити прилад для гарячої води з потрібним діаметром для під'єднання до водопровідних труб. Якщо попередній регулятор служив довго вірою і правдою, то простіше купити такий же і банально замінити його. До того ж сама заміна сантехнічного обладнання теж буде коштувати певну суму. Якщо ж є фінансові можливості і бажання встановити більш якісний регулятор тиску, то доведеться витратитися на сам прилад і перехідники.

Так, до речі, в нашому випадку міняти регулятор тиску не довелося. Горе-фахівець не розібрався в причини падіння напору. Є інструкція для італійських регуляторів. Треба знайти установчу головку в нижній частині редуктора і повільно її повернути. За годинниковою стрілкою - зменшуємо тиск. Зворотному напрямі - збільшуємо. На один виток - 0,5 бар додається або зменшується. Можна без манометра відрегулювати, але бажано позичити і зробити налаштування з манометром. Всім удачі!

Читайте також: Відпочинок - 10 кроків перевірки, які треба зробити.

Це Керуюча компанія або власник квартири за законом?