Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство юридичних осіб

  1. Що означає банкрутство компанії
  2. Умови, які вказують на подальше банкрутство
  3. Ознаки того, що компанія близька до банкрутства
  4. Початок процедури банкрутства
  5. Хто подає на банкрутство
  6. Зареєструвати позовну заяву можуть:

Конкурування, а також постійно змінюється структура ринку весь час перевіряє різних компаній на міцність. Звичайно, варто визнати, що впоратися з такою перевіркою здатні далеко не всі. Тому досить часто можна почути новини про те, що та чи інша організація збанкрутувала. Навіщо це потрібно і як здійснюється сама процедура - розберемося прямо зараз.

Що означає банкрутство компанії

Насправді оголосити про банкрутство підприємства не так просто. Потрібно для початку підтвердити неможливість виконати перерахунок або погашення заборгованості, а також виконати перелік умов, вимоги до яких передбачені Законом про банкрутство підприємств. Ініціативу, насправді, може проявити не тільки боржник, незалежно від того, збанкрутували чи фірма, завод або ж ТОВ. Поштовх можуть дати і кредитори, для того, щоб повернути втрачені гроші.

Банкрутство може встановити тільки суд, тому немає сенсу вирішити проблему в короткі терміни. Процедура може зайняти багато часу. Процес визнання компанії непрацездатною може істотно виправити фінансове становище підприємства. Зазвичай банкрутство приносить виключно користь. У той же час деякі не дуже чесні керівники можуть навмисно довести до банкрутства власну компанію в корисливих цілях. Однак варто взяти до уваги, що за подібні трюки можна потрапити під кримінальну статтю.

Умови, які вказують на подальше банкрутство

Умови майбутнього банкрутства компанії діляться на внутрішні і зовнішні. Вони пов'язані з різними видами діяльності підприємства. Внутрішні умови залежать від:

  • неякісного управління компанією;
  • поганий опрацювання плану подальшого розвитку;
  • укладення ризикованих угод;
  • зміни власника;
  • відсутність якісного бізнес-плану;
  • навмисного руйнування компанії.

Зовнішні умови, навпаки, не залежать від компанії. Це і падіння економіки безпосередньо в самій країні, і зміна політ-режимів, зниження рівня попиту з боку споживачів з огляду на відповідних обставин. На подібні причини не можна вплинути, хоч і при адекватному керівництві завжди можна знайти вихід і підлаштуватися під ситуацію.

ЕФРСБ виставляє на своїй інтернет-сторінці перелік організацій-банкрутів. Оприлюднення повідомлення про те, що організація визнана банкрутом, виконує арбітражний суд. Перевірка юридичних осіб на предмет банкрутства з успіхом проводиться по базах даних і сайтам відповідних органів. У реєстрі даних про банкрутство перевіряється інформація і про кредитні організації.

Ознаки того, що компанія близька до банкрутства

Наявність вищезазначених факторів допомагає розгледіти і ознаки банкрутства. Відсутність у боржника можливості розрахуватися із заборгованістю перед кредитором і державою у формі обов'язкового платежу - є найголовнішим. Відповідно до ФЗ 127 про неспроможність, можна почати процедуру, якщо прийняті організацією зобов'язання не виконуються протягом трьох місяців.

Початок процедури банкрутства

Дати цій справі хід не так легко. Підстави для банкрутства компанії повинні бути документально підтверджені, в іншому випадку суд не прийме їх до уваги. Для подачі заяви про банкрутство юридичної особи потрібні обгрунтовані причини. Однією з яких може послужити неможливість погасити заборгованість протягом 90 днів з моменту набуття зобов'язань в силу. Або ж наявність прострочень по платежах понад 300 тисяч рублів.

Хто подає на банкрутство

Ініціаторами банкрутства можуть бути як юридичні, так і фізичні особи, які звертаються до арбітражного суду із заявою про визнання банкрутства компанії. Можливо також банкрутство з ініціативи кредитора юридичної особи. Використання послуг адвокатських агентств, які за винагороду зможуть провести процедуру банкрутства, не заборонено. У таких організацій вже є опрацьовані схеми, які допомагають виконати процедуру набагато швидше. На таких сайтах пропонується консультація юриста з питань банкрутства юр осіб .

Зареєструвати позовну заяву можуть:

  • керівники організації, яку хочуть визнати банкрутом;
  • кредитори, яким заборгувала організація;
  • податкова інспекція, інші держ. органи.

Подачу заяви про банкрутство юридичної особи до суду в будь-який період часу мають право здійснювати лише кредитори. У той же час глава компанії-банкрута може звернутися зі своєю заявою в судові організації тільки через місяць з того моменту, коли були виявлені обставини, що стали умовами для неспроможності підприємства. Важливо також знати про те, що звернення до суду є для кредиторів безпосереднім правом. А для офіційного керівництва майбутньої компанії-банкрута подача позовної заяви про банкрутство є не тільки необхідністю, але і прямим обов'язком.