Реклама
Реклама
Реклама

Етапи проведення аукціону з продажу майна боржників

  1. Етапи проведення арешту майна
  2. Реалізація заставного майна
  3. електронні торги
  4. заставні аукціони

Згідно чинному законодавству, яке встановлює порядок виконавчого провадження на території РФ, за рішенням суду служби приставів володіють правами на збут конфіскованого або арештованого майна. Організація продажу і реалізації майна відбувається за строгому порядку, згідно з нормативними актами і регламентам Федерального агентства з управління державним майном.

Арешт майна - один з потенційних сценаріїв для кожного громадянина. Не можна бути застрахованим від судових інстанцій, які звернуть увагу на позовні заяви, аліментні зобов'язання чи інші обставини. Досить поширена ситуація, коли громадянин бере позику в банку, але через деякий час залишається без основної роботи і не в змозі підтримувати виплату позики. У розвитку подібної ситуації судові пристави змушені описати майно, після чого боржник зобов'язується усунути заборгованість протягом 10 днів, інакше описане майно виставлять на продаж. Арешт майна - один з потенційних сценаріїв для кожного громадянина

Судовий пристав приймає рішення про арешт майна через суд. Під час процедури арешту пристав складає акт опису майна, яке підлягає арешту. Найчастіше це стандартний бланк з основними положеннями для заповнення актуальної інформації. Після складання опису, учасники огляду підписують даний документ. Надалі сторони отримують копії постанови і акта опису. потім арештоване майно передане на реалізацію відправляється на торги або заставні аукціони.

Арешту підлягає будь-цінне рухоме і нерухоме майно: квартира, дача, гараж, інше приміщення; побутова техніка, електроніка; коштовності, антикваріат; транспорт; тварини; банківські рахунки.

Коли громадянин не повертає гроші, взяті в борг, то механізмом стягнення стає позовну заяву в суд. Потім підключаються судові пристави, в обов'язки яких входить вимога погашення боргів і арешт майна, а також рахунки в банку. Але є винятки: якщо сума боргу не перевищує 3 000 рублів, то арешт виключається. При сумі боргу в 30 000 рублів можлива реалізація майна приставами.

Етапи проведення арешту майна

Власне майно боржник здатний продавати самостійно, а після за отримані кошти покривати заборгованість. Якщо дані дії громадянином не розпочинаються, то запускається процедура примусового арешту, яка складається з наступних етапів:

  1. На майно накладається арешт, після чого формується список наявних об'єктів. Пристави заарештують майно боржника на його правах власності. Коли ситуація зачіпає організації, то конфіскується продукція з виробництва, а також рухоме і нерухоме майно;
  2. У Федеральну податкову службу надсилається повідомлення, яке містить перелік майна, що підлягає реалізації;
  3. Визнання Арбітражним судом боржника банкрутом;
  4. Виставлення майна на торги, з певною мінімальною вартістю.

Процедура торгів проводиться в повній відповідності з 448 статтею Цивільного Кодексу РФ.

Реалізація заставного майна

Заключною стадією процедури банкрутства є збут майна боржника, під час якої повністю або частково відшкодовують сума боргу. Реалізується в рамках торговельного майданчика продажу майна боржників і аукціонів арештованого майна (конкурсів). Торги проходять у форматі відкритого аукціону за участю всіх бажаючих. Конкурс орієнтований на реалізацію об'єкти, що представляють культурну та історичну цінність. Переможцем конкурсу визначається той, хто виставляє найбільшу ціну.

Особи, які бажають взяти участь в торгах, повинні попередньо внести завдаток в розмірі не менше 5% від вартості нерухомості.

Для фізичних та юридичних осіб доступні торги через електронну площадку. Для цього потрібно пройти процедуру реєстрації на одній з платформ і залишити заявку для участі. Правова підстава для проведення аукціону визначається статтею 28, 110 і 111 ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)». Специфіка і вимоги для проведення торгів визначаються власниками електронного торговельного майданчика, яка проводить аукціон.

електронні торги

додаткова інформація

Детально про продаж автомобілів заарештованих судовими приставами в цієї статті .

Процедура організації торгів проходить через організатора, яким стане або арбітражний керуючий, або залучена компанія. ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» встановлює форму електронних торгів як обов'язкову для деяких видів власності. Вибір подібної форми торгів пояснюється тим, що гідності електронного аукціону найбільш точно підходять цілям заходів, реалізованих під час банкрутства.

Саме значуще відміну електронних торгів полягає в публічності і змагальності, що дає перевагу для залучення якомога більшої кількості учасників і надалі отримати максимальний прибуток за майно боржника. Електронні майданчики з продажу майна боржників допомагають уникнути під час угод корупції і упередженості. Подібна форма реалізації майна усуває тривалі переговори між організаторами та ділянками, а нормативний регламент націлений на викорінення суб'єктивного підходу для оцінки допущених до торгів учасників і результатів угоди.
Необмеженому числу осіб відкритий доступ до участі в таких торгах. Реєстрація на електронному майданчику не має на увазі стягування плати. Організатор розміщує фотографії, схеми, плани та інші приклади, завдяки яким учасники наочно знайомляться з об'єктами торгів, без попереднього виїзду для огляду рухомого або нерухомого. Торги арештованого майна більш детально представлені на сайті Росимущество.
У відео розглядається подробиці електронних торгів

заставні аукціони

Після того, як судові пристави наклали арешт на майно збанкрутілої організації, вона зобов'язується у призначений термін провести аукціон. Майно боржника, яка бере участь в аукціоні, стає вигідною пропозицією для інших організацій, так як дає можливість отримувати цінні об'єкти за низькою ціною. Реалізоване на аукціоні майно розпродається за меншу вартість, на відміну від ринкової.

У відео розглядається докладніше різниця електронних торгів і заставних аукціонів

Арбітражні керуючі вибирають спеціалізовані організації та фахівців для проведення торгів закладеного майна. Одна з головних обов'язків організаторів - оцінка і збут майна за найвигіднішими цінами. Керуючі вибираються після проведення конкурсу. Подібний формат забезпечує неупередженість і виключає корупцію.

Також організатор складає реєстр кредиторів, а після цього протягом місяця розробляє пропозицію про реалізацію майна боржників. Складена заява він відправляє зборам кредиторів. Вони повинні прийняти терміни і умови збуту майна боржника. Тут важливо, щоб сума після продажу майна була перерахована не пізніше тридцяти днів після купівлі-продажу. Аукціони з продажу майна боржників здатні залучати більшу кількість потенційних покупців, тим самим підвищуючи шанси реалізувати майно за вигідною ціною.

Детально про реєстр заставних авто читайте за посиланням https://cashfacts.ru/2686-preimushhestva-ofitsialnyi-sait-reestra-zalogovyh-avtomobilei

Якщо у вас є питання щодо організації торгів, пишіть в коментарях