Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити ощадкнижку в Ощадбанку: на себе, на дитину, на іншу людину


Цікавитесь, як в Ощадбанку можна відкрити ощадкнижку на себе, на свою дитину або на іншу людину? Насправді, в цьому немає нічого складного, всі необхідні операції і умови ви дізнаєтеся з нашої статті.

Що таке ощадна книжка ? Це фінансовий документ, який раніше видавався всім клієнтам Ощадбанку, які мали тут дебетовий або інший рахунок депозит. Він виконував роль не тільки договору, і свого роду касового ордера, де можна було подивитися кількість проведених операцій, суми поповнення або зняття, а також нинішній баланс.

Зараз такі документи були замінені на звичайні паперові договори, які засвідчують наявність у вас банківського рахунку. Це набагато зручніше як для працівників банку, так і для самих клієнтів.

реквізити ощадкнижки

Основні можна подивитися на її першому аркуші, на якому вказані:

  • серія (зверху і знизу сторінки) і номер
  • найменування та адресу відділення, в якому відкривався документ
  • назва депозиту і його валюти
  • рахунок
  • ПІБ вкладника
  • підпис співробітника, який відкривав вклад

Якщо ж інформація з першої сторінки стала нечитаною, то її можна довідатися:

  • Відвідати офіс банку з книжкою і документом, що посвідчує особу.
  • Зателефонувати за номером 8 800 555 55 50 (дзвінок безкоштовний).

Не слід плутати номер книжки з № рахунку. Перші дані необхідні для обліку даного документа як бланка суворої звітності. Номер рахунку (депозиту) - головний реквізит, який потрібен для зарахування коштів. Ця комбінація складається з 20 знаків.

Як проводяться операції

Всі дії з рахунком книжки виробляються при особистому візиті клієнта з паспортом. Вони фіксуються в таблиці, яку можна знайти на всіх аркушах, крім перший.

Є такі графи:

  • Дата проведення операції
  • Прихід - зарахована на рахунок сума
  • Витрата - знята сума
  • Залишок - визначається за допомогою арифметичного підрахунку
  • Відмітки банку - тут ставиться підпис банківського працівника, який вносив дані

Всі операції, які здійснюються в готівці, підтверджуються меморіальним ордером банку, його один екземпляр віддається клієнту. Не забувайте перевіряти всі записи.

Зняття готівки можливо тільки в тому відділенні, в якому ви оформляли ощадкнижку. Якщо ви перебуваєте далеко і не можете відвідати офіс, то необхідно буде зробити запит через філію, яка розташована за місцем проживання.

Втім, отримати доступ до інформації можна набагато швидше, якщо до рахунку прив'язана картка, а також підключений мобільний банк . Після цього ви отримаєте доступ до Ощадбанку Онлайн. Там можна буде зробити різноманітні операції. Щоб зняти готівку, досить перевести кошти на картку, комісія не стягується. Поповнення рахунку можливе при особистому зверненні до відділення.

Якщо ви хочете переказати кошти на ощадкнижку з іншого банку, то вам знадобляться такі реквізити:

  • найменування відділення банку, в якому відкривався рахунок
  • номер рахунку, що складається з 20 символів
  • БИК, ІПН і кореспондентський рахунок фінансової установи

Чекати зарахування доведеться близько 5 днів.

Відкриваємо ощадкнижку на себе

Все, що вам знадобиться, це ваш паспорт і наявність вільного часу. Вам потрібно просто звернутися в будь-яке найближче відділення компанії, Адреса ближайщего відділення і час роботи Ви можете дізнатися тут .

Там необхідно взяти номерок з питання «Вклади», дочекатися своєї черги, пояснити операционисту, що ви хочете оформити ощадну книжку, пред'явити паспорт і отримати необхідне. При відкритті рахунку знадобиться внести на рахунок певну суму, не меншу 10-ти рубл.

Будьте готові до того, що операціоніст запитає про мету оформлення, так як якщо вона вам потрібна для здійснення переказів або соціальних перерахувань, на її першій сторінці потрібно буде надрукувати реквізити відділення.

Якщо ви хочете оформити її на іншу особу, вам також потрібно дізнатися мету відкриття та паспортні дані майбутнього власника. Те ж саме і з дитиною - візьміть його паспорт або свідоцтво про народження.

Чи можна оформити ощадкнижку в нинішньому році?

На сьогоднішній день видача нових ощадкнижок припинена. Їх можна отримати тільки в тому випадку, якщо ваша стара закінчилася, а ось просто прийти і оформити нову можна. У рідкісних випадках, якщо це дійсно необхідно, питання може вирішуватися через адміністратора відділення.

Радимо задуматися про те, чи не вигідніше вам буде оформити дебетову карту миттєвої видачі з безкоштовним річним обслуговуванням, яка дасть вам набагато більше можливостей.

Які переваги і недоліки

Що можна відзначити:

  • вона комфортна у використанні,
  • працює з банкоматами і терміналами, тобто вам не потрібно простоювати величезні черги в касу, щоб отримати готівку або поповнити свій рахунок,
  • ви зможете пересилати гроші рідним і близьким через банкомат, смс або інтернет,
  • точно також можна оплачувати послуги ЖКГ, телебачення, стільникового зв'язку і т.д. без комісії,
  • картку легко зберігати, якщо втратите - просто заблокуєте, і ніхто не зможе скористатися вашими грошима.

Багато хто вважає документ особливо надійним, так як він асоціюється з державною структурою часів РСР. Людей приваблює наочність, чого так не вистачає кредитками. Ні по одній картці так оперативно ви не отримаєте відомостей про те, як, куди і скільки грошей пішло і прийшло. Для цього доведеться скористатися послугами Сбербанк онлайн або відвідати відділення банку особисто за випискою.

В ощадній книжці мають бути зазначені всі вироблені операції. Обов'язково слід перевіряти, чи не з'явилися там помилкові зайві дані.

Це все дуже добре для клієнта, але незручно для банківського співробітника, який втратить масу часу на заповнення замість того, щоб оформити на кілька клієнтів більше. Всі записи в книзі в обов'язковому порядку завіряються підписом уповноваженого працівника банку.

Особливо варто відзначити участь в бонусної програмі «Спасибі». Підключившись до неї, за кожну свою видаткову операцію ви будете отримувати бонуси, які можна буде обміняти на знижку до 99% від вартості покупки в компаніях-партнерах банку.

Крім того, спеціально для пенсіонерів була створена картка «Соціальна», на рахунок якої можна отримувати пенсію і зручно її витрачати. При цьому вам щокварталу буде нараховуватися дохід в розмірі 3,5% річних, подробиці можна дізнатися тут.

Якщо говорити про недоліки, то ощадкнижка має їх набагато більше, ніж пластикова карта, та й, загалом, не дуже зручна. Для здійснення будь-яких операцій необхідно взяти паспорт і відвідати офіс банку, в якому був оформлений даний документ. Не виключено, що доведеться витратити час на простоювання в черзі. Крім того, ощадної книжкою неможливо ніде розплатитися.

Чому банки поступово відходять від ощадкнижок

Кредитно-фінансові організації активно позбуваються від ощадкнижок. Однак, до цього часу їм доводиться обслуговувати ті, що були видані раніше, причому на тих же умовах. Крім того, ці документи підлягають відновленню, якщо були загублені або закінчилися сторінки.

Банкам невигідно працювати зі спеціальним фінансовим інструментом, який вимагає нанесення водних знаків і інших технологій, так як це досить пристойні витрати. Набагато простіше випустити серію пластикових карток, які будуть контролюватися самими клієнтами.

З огляду на те, що це бланки суворої звітності, то доведеться дотримуватися масу процедур з перевезення документів та їх зберігання. А це говорить про додаткові грошові витрати і збільшенні навантаження на персонал.

Все це зовсім не приваблює банківських співробітників, тому все більша кількість клієнтів намагаються залучити пластиковими картками, які реально зручніше і доступніше. З'явилися і спеціальні пропозиції для пенсіонерів, докладніше тут .

Таким чином, на сьогоднішній день ощадкнижку можна тільки переоформити, тобто замінити стару закінчилася на нову чисту, а ось відкрити просто так її не вийде.

Цікавитесь, як в Ощадбанку можна відкрити ощадкнижку на себе, на свою дитину або на іншу людину?
Чи можна оформити ощадкнижку в нинішньому році?