Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути гроші за страховку ОСАЦВ: при продажу, даруванні, порядок дій, документи

  1. Чи можна повернути поліс?
  2. Як проходить повернення при продажу?
  3. Яку суму можна повернути?

Договір страхування ОСАЦВ - один з найважливіших документів, наявних у водія. Він захищає автомобіль, водія та його відповідальність перед іншими учасниками дорожнього руху під час ДТП, і в цілому обов'язковий згідно із законом для керування транспортним засобом.

Але що з ним робити, якщо транспортний засіб, яким управляли, продали? Чи можна повернути гроші і якою буде сума? Про це ми і розповімо вам в нашій статті.

Чи можна повернути поліс?

В цілому, повернути поліс ОСАГО назад страховику можливо, так як він діє тільки завдяки договору між водієм і страховою організацією. І такий договір можна розірвати, але тільки в трьох випадках:

У першому випадку все досить просто. Якщо автомобіль занадто сильно постраждав то водій разом з документами для отримання компенсації і актом про списання заповнює відповідну заяву і отримує на руки покладені йому кошти.

У другому випадку все дещо складніше, але, знову ж таки, гранично зрозуміло і доступно - якщо страхувальник подав на страхову в суд (наприклад, за шахрайство, відмова у виплаті або ж недотримання умов страхування), то при його перемозі договір втрачає свою силу, а власник авто отримує частину коштів.

У третьому випадку в страхову звертаються родичі загиблого і, написавши відповідну заяву, просто отримують гроші, приєднавши їх до спадщини.

Як проходить повернення при продажу?

Відразу зробимо важливу позначку - повернення можливе не тільки при продажу авто, але при будь-якої операції, що стосується зміни власника транспортного засобу: дарування, перереєстрація, навіть конфіскація авто за несплату іпотеки. Так що розглядаючи купівлі - продажу ми будемо описувати принцип в цілому.

Покрокова інструкція має наступний вигляд:

  • Колишній власник транспортного засобу збирає пакет документів;
  • Колишній власник подає пакет документів страховику;
  • Страхова проводить перерахунок грошових коштів і повертає їх колишньому власнику.

Почати варто з підготовки паперів. Перелік досить різноманітний, але при цьому не містить нічого особливого - всі папери повинні бути у вас на руках. Вам будуть потрібні:

  • Договір страхування;
  • Поліс ОСЦПВ;
  • Ваш паспорт;
  • Копія документів на автомобіль з вказаним новим власником;
  • Копія та оригінал договору купівлі - продажу.
Договір страхування ОСАЦВ - один з найважливіших документів, наявних у водія

Всі ці папери потрібно якомога швидше передати в офіс страхової організації. Там вам видадуть стандартне заяву зразка самої страхової, яке вам буде потрібно заповнити на підставі наявних паперів. Після заповнення просто прикладіть до нього всі папери і передайте страховому агенту. Той, в свою чергу, протягом двох тижнів буде зобов'язаний перевірити паперу і повернути їх вам разом з грошима.

Яку суму можна повернути?

Сума до повернення - окрема розмова. Для того, щоб отримати цифру, яка вам покладена до повернення, потрібно від загальної вартості поліса відокремити 23%, а потім решту суми розділити на кількість днів дії поліса і підрахувати час, що залишився. При цьому терміном припинення договору є дата подачі заяви, так що поспішіть з подачею паперів - чим швидше віддасте тим більше заплатять.

Зупинимося уважніше на цій цифрі 23. Виходить вона з двох параметрів - 20% відраховуються на користь самої страхової за виконання різних робіт, а 3% складають внесок у Всеросійський Союз Автострахувальників (РСА). Багатьом таке відрахування здається не зовсім справедливим, так як законодавчо воно на зафіксовано. Так що ви можете спробувати відсудити цю суму, що є малоефективним - практично у всіх договорах обумовлено право утримання грошових коштів у разі повернення поліса ОСАЦВ.

Зверніть увагу на те, що утримання грошових коштів, які не передбачені договором, абсолютно незаконні. Якщо ви стали жертвою обману, то у вас є повне право подавати скаргу в РСА, Росспоживнагляд, прокуратуру або суд .

Чи можна повернути поліс?
Як проходить повернення при продажу?
Яку суму можна повернути?
Але що з ним робити, якщо транспортний засіб, яким управляли, продали?
Чи можна повернути гроші і якою буде сума?
Чи можна повернути поліс?
Як проходить повернення при продажу?
Яку суму можна повернути?